De planning na oplevering van je  nieuwbouwhuis.

Spannend, hè? Binnenkort mag je eindelijk die langverwachte sleutel in ontvangst nemen. Maar heb je al eens goed gekeken naar die enorme to-do lijst die op je afkomt als een plotselinge stortvloed? 
En dan die eeuwenoude vraag: ga je eerst een vreugdedansje maken op je splinternieuwe vloer of duik je meteen in het avontuur van het inrichten van je droomkeuken? Vertrouw me, plannen hebben de neiging om net zo wispelturig te zijn als het weer op een wispelturige dag. Dus, laat wat ruimte over voor improvisatie in je planning. Maar geen zorgen, in deze blog geef ik je een beetje houvast 

De 'vooroordeling'
Voordat je de sleutel feestelijk in ontvangst mag nemen, ga je eerst op inspectieronde met de uitvoerder. Dit noemen we de 'vooroplevering'. Dit is je kans om alle mankementen aan te wijzen voordat je de sleutel in handen hebt. Krassen op een raam, tegels die de badkamer een disco-uitstraling geven, stopcontacten die spoorloos verdwenen zijn - noem maar op. Wees niet bang om kritisch te zijn! En als het kan, sleur een bouwkundig genie mee. Maak foto's en zorg dat je een lijstje hebt van je gekozen opties. Want als je het doet, doe het dan goed! 

De overdracht.
Yes, het moment suprême is daar! De sleuteloverdracht! Maar voordat je jezelf onderdompelt in klusmarathons, is er eerst dat officiële moment: de overdracht. Samen met de uitvoerder loop je nog een laatste keer door je nieuwe paleisje. Mijn tip? Sleep een bouwvakker-expert mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En vergeet niet, voordat je die sleutel krijgt, moeten alle rekeningen zijn betaald. Het laatste stukje van de betaling? Dat hou je als troef achter de hand. Zo weet je zeker dat eventuele problemen nog worden opgelost voordat je het volledige bedrag overmaakt.

De planning ná de overdracht
Na de overdracht begint het echte werk om je huis bewoonbaar te maken. Hieronder vind je een stappenplan zoals ik het aanpak, maar voel je vrij om het aan te passen aan jouw situatie.

  1. Uitvoering opstookprotocol.
    Luister goed naar het 'opwarmprotocol' van de aannemer. Veel van de klussen zijn afhankelijk van de vochtigheidsgraad in je nieuwe stulpje. Dus, houd je bouwdroger nog even in bedwang en volg het protocol om je huis langzaam op te warmen. En onthoud: geduld is een schone zaak, vooral bij het opstoken van je (vloer)verwarming.
  2. Voorbereiding is het halve werk.
    Maak een lijstje van alles wat gedaan moet worden voordat je kunt verhuizen. Koop de benodigde materialen en zorg dat je gereedschapskist up-to-date is. En laten we eerlijk zijn, tijdens het klussen is een koffiebreak onmisbaar. Dus, zorg voor een mini-koelkast, een koffiezetapparaat en wegwerpbekers. Een tijdelijk kantoor aan huis, zogezegd.
  3. Safety first!
    Ondanks dat je nog niet officieel in je nieuwe crib woont, is veiligheid een must. Check de rookmelders en zorg dat alle sloten goed werken. En omdat nieuwbouwwoningen vaak het doelwit zijn van inbrekers, verstop je waardevolle spullen en sluit alles goed af. Monteer wat tijdelijke verlichting, zodat je niet in het duister tast tijdens het klussen.
  4. Bescherm je nieuwe liefde.
    Alles in je nieuwe huis is zo glanzend en nieuw als een vers gepoetste auto. Dus voordat je begint met klussen, bescherm je geliefde huis tegen krassen en deuken. Plak de deurklinken af, wikkel de trapleuning in, en leg een laagje bescherming over je vloer.
  5. Leidingwerk.
    Als je hebt besloten om nog wat extra leidingwerk aan te leggen, is dit het moment. Voordat je begint met schilderen of behangen, zorg ervoor dat al je leidingen op hun plek zitten.

6. Badkamer plaatsen.
Als je nog een badkamer moet laten plaatsen, doe dit dan voordat je begint met andere klussen. Niets zo vervelend als tegelstof in je pas geverfde woonkamer. En afhankelijk van je wensen en hoe compleet je badkamer is, duurt het plaatsen ervan 1 à 2 weken.
7.Behangklaar?
Als je nog van plan bent om je plafonds te laten stuken, doe dit dan voordat je begint met behangen of stucen. En wees voorbereid, want 'behang-klaar' betekent vaak nog wel wat extra werk voordat je kunt beginnen.

8. Vloeren leggen.
Als je muren klaar zijn, is het tijd om je vloer te leggen. En de eeuwige vraag blijft: vloer eerst of keuken eerst? Dat hangt af van het type vloer, het type keuken, en je persoonlijke voorkeur.  Ik kies er vaak voor om eerst de vloer te leggen zodat hij onder de keuken door ligt.  
9. Plaatsing keuken.
En dan, last but not least, de keuken. Of je nu eerst de vloer legt of eerst de keuken plaatst, zorg ervoor dat alles goed wordt afgesteld voordat je het aanrechtblad installeert. Want het laatste wat je wilt is een keukenblad dat het begeeft onder het gewicht van je gourmetavonturen.

10. Finishing touch.
Nu is het bijna zover! Het laatste puntje op de i: het plaatsen van het schakelmateriaal, het verwijderen van de afplaktape, en het beschermen van je deurbeslag.

Als de gedachte aan al deze taken je nu al stress bezorgt, onthoud dan dat je altijd op mij kunt rekenen als interieurontwerper. Van het plannen van de perfecte indeling tot het kiezen van de juiste kleuren en meubels, ik sta voor je klaar. Samen zorgen we ervoor dat jouw nieuwe huis een waar droomhuis wordt, zonder de hoofdpijn van het zelf alles moeten regelen. Dus, laat die to-do lijst maar aan mij over en geniet van de opwinding van het creëren van jouw perfecte thuis!